Gelişmiş Arama
 
Kayıtlı Kullanıcılar


   Beni hatırla?

Rastgele Resim

Bilgisayar Avatarlari (35)
Bilgisayar Avatarlari (35) Yeni
Yorumlar: 0
mehmet

SULTAN II. SELİM
SULTAN II. SELİM

            

SULTAN II. SELİM
Açıklama: Babasi:Kanûnî Sultan Süleyman
Annesi:Hürrem Sultan
Dogumu:28 Mayis 1524
Vefati:15 Aralik 1574
Saltanati 1 566-1 574) (8) sene


Ìkinci Selim, orta boylu, alni açik, maví gözlü, ince kasli ve sarisin bir padisahti. Zamaninda cereyan eden mühim hadiselerden bazilari sunlardir.

Komsu devletlerle sulh anlasmalari yapildi. Ìndonezya'ya denizden sefere çikildi. Hindistan ve civarindakí müslüman hükümdarlara istekleri üzerine yardimlarda bulunuldu. Bir Türk gölü haline gelen Akdeniz'deki Kibris korsanlari, devamli devietin donanmasina ve ticaret gemilerine zarar verdiginden Kibris'in fethine karar verildi. Lala Mustafa Pasa tarafindan Kibris birbuçuk sene içinde tamamen fetholundu. Kibris'in imdadina gelen haçli donanmasi Ínebahti'daki Türk donanmasini yakinca, padisah üzüntüsünden günlerce uyuyamadi. Cok kisa bir zaman sonra eski donanrnadan kat kat üstün yeni bir donanma yapilip yine Akdaniz'e acildi. Bir sene içìnde tam 158 gemi ile yeni donanma denize açilinca, Venedikliler sankí galip degil de maglüb bir devletmisçesine bir anlasma imzalamak mecburiyetinde kaldilar.

Ayasofya Camii yeniden onarildi. Selimiye Camii bu devrede insa edildi. Kirim Hanligina, Rusya seferine çikma iznì verildi ve Rusya vergiye baglandi.

Tunus sehri fethedildi ve bütün Tunus, Osmanli topraklanna katildi.

Ìkinci Selim de babasi gibi saírdi. Saheser bir beyti

Biz bülbül-i muhrik-i dem-i sekvayi firákiz.
Ates kesilir gecse sabâ gülsenimizden.

Son devrin ünlü Sairlerinden Yahya Kemal, Íkinci Selim'in bu beyti için, Selimiye kadar güzel bir siir, demistir.

Babasindan 14.892.000 km. kare olarak devraldigi Ímparatorluk topraklarini, 15.162.000 km. kare olarak birakmistir.

15 Aralik 1574 günü vefat etmis, dedesi Ya vuz gibi ancak sekiz sene padisahlik yapmistir. Ayasofya'daki türbesine gömülmüstür. (Allah rahmet eylesin.)

Ebussuud Efendi, Seyh Mehmed Âsik Efendi, Kastamonulu Seyh Saban Efendi, Birgili Mehmed Efendi, Sakâik'a zeyl yazan Ãsik Çelebi ve kinalizade Ali Efendi, Sokollu Mehmed Pasa, Ìkinci Selim devrinde vefat eden büyüklerdir.

Erkek çocuklan : Uçüncü Murad, Abdullah, Osman, Mustafa, Süleyman, Mehmed, Mahmud, Cihangir.

Kiz çocuklan : Fatma Sultan, Sah Sultan, Gevherhan Sultan, Esma Sultan
Anahtar Kelimeler:  
Tarih: 22.02.2008 10:09
Hitler: 316
İndirmeler: 2
İzlenme: 4.00 (1 Oylar)
Dosya Boyutu: 23.2 KB
Gönderen: mehmet


Yetkili: Yorum:
Bu resim için yorum bulunmuyor.



 
Bu Resmi:
Sitene Ekle             

Foruma Ekle           

Foruma Ekle 2       

Yayınla                   
Önceki resim:
SULTAN II. MURAD

 
 Sonraki resim:
SULTAN III. MEHMED

 

  Design by Resimsakla.com  

| komik resimler | iddaa | Resimler | resimler | Telefon Dinleme | Resimler | evden eve nakliyat | Canlı Tv |